Bemutatkozás

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zártkörűen működő Részvénytársaság megalapításával, közös irányítás alatt működnek Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megye helyközi közösségi közlekedési szolgáltatói. A központ székhelye Szombathely.


Mint az ismeretes, a Volán-társaságok átalakítása a közlekedésért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. koordinálásával történik.

A fokozatos átalakítás a közösségi közlekedés hatékonyságának növelése érdekében szükséges a 2010-ben megfogalmazott kormányzati szándék szerint.

A Volán-társaságok többségi tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Igazgatósága 2012. novemberében 6 régiós központi társaságot alapított egyenként 20 millió forint alaptőkével, 3-3 tagú Igazgatósággal és Felügyelő Bizottsággal.

Az átalakítás részeként az Északnyugat-magyarországi régióhoz tartozó Volán-társaságok állami tulajdonban lévő részvényeit – a többi régióhoz hasonlóan – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 72/2013 (III.20.) számú Alapítói Határozatával 2013. március 20-án a régiós központi társaságba apportálta.

Fontos megjegyezni, hogy a folyamat az érintett szakszervezetek bevonásával, azok folyamatos tájékoztatása mellett történt.

A teljes szervezeti integráció 2014 év végére valósult meg. A fúziót követően a régiós társaságok az eddigieknél versenyszempontból felkészültebb vállalatok lesznek, költséghatékonyabban szolgálhatják a közösségi közlekedést, ami a szolgáltatás minőségének javításával az utazók érdekét is szolgálja. A Volán társaságok közös központtal történő működtetésével lehetővé válik a leányvállalatok szervezeti-működési szabályzatainak egységesítése, valamint a folyamatok kialakítása és informatikai összehangolása a közlekedési központ és a társaságok között.

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., - a Bakony, Balaton, Kisalföld, Somló, Vasi és Zala Volán Zrt.-k jogutódjaként – jelenleg  1413 autóbusz és 27 autóbusz-állomás üzemeltetését és 4300 fő munkavállaló foglalkoztatását koordinálja.

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. fentiek alapján, a 6 régiós társaság közül a legnagyobb összteljesítményt képviseli.

A közlekedésért felelős miniszter, valamint a Volán társaságok között 2004 decemberében közszolgáltatási szerződések jöttek létre, melyek a 2016-ban történt meghosszabbítás alapján 2019. december 31-ig hatályosak.

A közszolgáltatási szerződésekből eredő kötelezettségek a helyközi menetrend szerinti feladatok ellátására irányulnak. 15 településen az önkormányzatokkal kötött közszolgáltatási szerződés keretében a helyi közlekedést is a társaság biztosítja.
Győr-Moson-Sopron megyében Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban, Vas megyében Körmenden és Szombathelyen, Veszprém megyében Ajkán, Balatonfüreden, Balatonfűzfőn, Pápán, Várpalotán és Veszprémben, illetve Zala megyében Keszthelyen, Lentiben, Nagykanizsán és Zalaegerszegen végez társaságunk helyi közszolgáltatást.
 
Kellemes utazást kívánunk a régió autóbuszjáratain!

A *-gal jelölt mezõk kitöltése kötelezõ!