Bemutatkozás

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zártkörűen működő Részvénytársaság megalapításával, közös irányítás alatt működnek Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megye helyközi közösségi közlekedési szolgáltatói. A központ székhelye Szombathely.


Mint az ismeretes, a Volán-társaságok átalakítása a közlekedésért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. koordinálásával történik.

A fokozatos átalakítás a közösségi közlekedés hatékonyságának növelése érdekében szükséges a 2010-ben megfogalmazott kormányzati szándék szerint.

A Volán-társaságok többségi tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Igazgatósága 2012. novemberében 6 régiós központi társaságot alapított egyenként 20 millió forint alaptőkével, 3-3 tagú Igazgatósággal és Felügyelő Bizottsággal.

Az átalakítás részeként az Északnyugat-magyarországi régióhoz tartozó Volán-társaságok állami tulajdonban lévő részvényeit – a többi régióhoz hasonlóan – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 72/2013 (III.20.) számú Alapítói Határozatával 2013. március 20-án a régiós központi társaságba apportálta.

Fontos megjegyezni, hogy a folyamat az érintett szakszervezetek bevonásával, azok folyamatos tájékoztatása mellett történt.

A teljes szervezeti integráció 2014 év végére valósult meg. A fúziót követően a régiós társaságok az eddigieknél versenyszempontból felkészültebb vállalatok lesznek, költséghatékonyabban szolgálhatják a közösségi közlekedést, ami a szolgáltatás minőségének javításával az utazók érdekét is szolgálja. A Volán társaságok közös központtal történő működtetésével lehetővé válik a leányvállalatok szervezeti-működési szabályzatainak egységesítése, valamint a folyamatok kialakítása és informatikai összehangolása a közlekedési központ és a társaságok között.

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., - a Bakony, Balaton, Kisalföld, Somló, Vasi és Zala Volán Zrt.-k többségi tulajdonosaként – jelenleg  1424 db autóbusz és 27 autóbusz-állomás üzemeltetését és 4243 fő munkavállaló foglalkoztatását koordinálja, leányvállalatainak 2014. évi összesített nettó árbevétele: 35 535 772 eFt.

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. fentiek alapján, a 6 régiós társaság közül a legnagyobb összteljesítményt képviseli.

A közlekedésért felelős miniszter, valamint a Volán társaságok között 2004 decemberében közszolgáltatási szerződések jöttek létre, melyek 2016. december 31-ig hatályosak.

A közszolgáltatási szerződésekből eredő kötelezettségek a helyközi menetrend szerinti feladatok ellátására irányulnak. 16 településen az önkormányzatokkal kötött közszolgáltatási szerződés keretében a helyi közlekedést is a társaságok biztosítják.
 
Győr-Moson-Sopron megyében Győrben, Mosonmagyaróváron és Sopronban, Vas megyében Körmenden és Szombathelyen, Veszprém megyében Ajkán, Balatonfüreden, Balatonfűzfőn, Pápán, Várpalotán, Zircen és Veszprémben, illetve Zala megyében Keszthelyen, Lentiben, Nagykanizsán és Zalaegerszegen végeznek a társaságok helyi közszolgáltatást.
 
Kellemes utazást kívánunk a régió autóbuszjáratain!

A *-gal jelölt mezõk kitöltése kötelezõ!