Európai Mobilitási Hét - Győr 2018

2018. szeptember 16. és 22. között ismét megrendezésre kerül az Európai Mobilitási Hét, melynek alkalmából Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával együttműködve, Társaságunk idén is számos érdekes programmal várja Győrött a közösségi közlekedés iránt érdeklődőket.

„Bagolybusz”: díjmentes éjszakai autóbuszjárat a szórakozóhelyek és a lakótelepek között

 

                   

Időpont:

2018. szeptember 16. és 23. (szombatról vasárnapra virradó éjszakák)

Útvonal:

900 Révai Miklós utca – Széchenyi István Egyetem – Kisbácsa – Bácsa, Ergényi lakótelep – Kisbácsa – Széchenyi István Egyetem – Honvéd liget – Malom liget – Külső kollégium – Adyváros – Marcalváros – Ménfőcsanak, Győri út – Marcalváros – Adyváros – Külső kollégium –  Malom liget – Révai Miklós utca

Menetrend:

Indulás 0 és 2 órakor a Révai Miklós utcából

A részletes menetrend >>itt<< letölthető!

 

ÚJ PROGRAM! „Milyen legyen Győr közlekedésének jövője?”: jövőműhely a szakértők és a lakosság részvételével

 

Időpont: 2018. szeptember 16. (vasárnap) 15.00 – 18.00 óra

Helyszín:

Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Zechmeister terem

(9021 Győr, Városház tér 1.  II. emelet)

A városi közlekedés szinte kivétel nélkül valamennyi győri lakos életére hatással van, ezért érthető, hogy a téma fokozott érdeklődésre tart számot a lakosság körében. A hasznos észrevételekkel, jobbító szándékú, konstruktív javaslatokkal rendelkező lakosok és a közlekedési szakma képviselői közötti párbeszéd elősegítése érdekében „jövőműhely/workshop” típusú rendezvényt tartunk az együtt gondolkodás jegyében, melynek tervezett programja a következő.

15.00

A   jövőműhely megnyitása

15.10

Gondolatébresztő   előadás:

Győr közlekedésének   helyzete és az aktuális fejlesztési tervek

15.30

Kiscsoportos   „ötletbörze” résztémák szerint, a civil érdeklődők részvételével, az adott   résztémában jártas szakértők vezetésével

16.30

A   kiscsoportok vezetőinek beszámolója a csoportban megbeszélt elképzelésekről,   valamennyi résztvevő előtt

17.10

Beszélgetés   a kiscsoportok eredményeiről, valamennyi résztvevővel

17.50

Zárszó, a   legfontosabb megállapítások, ajánlások összegzése

 

A rendezvény minden érdeklődő számára nyitott, kortól és foglalkozástól függetlenül (ezt szolgálja a vasárnapi időpont is, hogy a dolgozók és tanulók se legyenek kizárva), azonban előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, aki szívesen részt venne a rendezvényen, a Winkler.Agoston (kukac) enykk.hu email-címre küldjön egy rövid bemutatkozó levelet 2018. szeptember 10-ig, amelyben megjelöli, hogy a közlekedésen belül mely résztéma érdekli leginkább, esetleg néhány konkrét elképzelését is megfogalmazva. Ezáltal a jelentkezők érdeklődése alapján kerülnek meghatározásra a kiscsoportokban feldolgozásra kerülő résztémák, és a felkért szakértők. Néhány biztosan várható résztéma: településszerkezet, közúthálózat, parkolás, forgalomtechnika, közösségi közlekedés (autóbusz, vasút, intermodalitás), kerékpáros közlekedés... és bármi más, amire érdeklődés lesz! A rendezvény moderátora: Dr. Tóth Péter, egyetemi docens, szociológus. A programot a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) támogatja.

 

ÚJ PROGRAM! „Miért jó Győrben buszozni?”: fotópályázat kicsiknek és nagyoknak

 

Időpont: 2018. szeptember 3. (hétfő) – szeptember 14. (péntek)

Győr városképének meghatározó elemei a városi utazásokban jelentős szerepet játszó autóbuszok, illetve azok megállóhelyei, végállomásai és egyéb kapcsolódó létesítményei. A felsorolt helyszínek egyúttal közösségi terek, ahol az emberek találkozhatnak egymással, és együtt utazhatnak úti céljukhoz. A közösségi közlekedés fenntartható, azaz hely- és környezetkímélő közlekedési forma: a városi légszennyezés jellemző összetevőinek kibocsátása a közforgalmú közlekedési eszközök esetén utasonként akár négy-nyolcszor kisebb, mint személygépkocsik esetén, ráadásul az autóbuszok utasonként mindössze 5%-át foglalják el a személygépkocsik által használt területnek, így aki személygépkocsi helyett autóbusszal utazik, az jobb minőségű levegőhöz juttatja a várost és csökkenti a torlódásokat.

A fenti okok miatt fontos a közösségi közlekedés népszerűsítése: több utas esetén a szolgáltatás színvonala is könnyebben fejleszthető!

Ezért a győri közösségi autóbusz-közlekedés népszerűsítése céljából fotópályázatot hirdetünk: a pályaműveket 2018. szeptember 14-én (pénteken) 24.00 óráig kérjük beküldeni eredeti méretben, a szerző nevével és a kép címével ellátva, a Winkler.Agoston (kukac) enykk.hu email-címre. A beérkezett fotókat másnap feltöltjük a „Mobilitási Hét Győr” Facebook-oldalra, ahol 2018. szeptember 21-én (pénteken) 12.00 óráig a Facebook valamennyi felhasználója (aki követi a „Mobilitási Hét Győr” oldalt) a „Tetszik” („Like”) gomb segítségével szavazhat az alkotásokra. A legtöbb szavazatot kapott fotók készítőjét az ÉNYKK Zrt. „Volántourist” utazási irodáiban beváltható utazási utalványokkal jutalmazzuk.

A részletes részvételi szabályzat <itt>letölthető!

 

ÚJ PROGRAM! „Fedezze fel Győrt emeletes busszal!”: városnézés az utolsó győri Ikarus EAG E99-essel

 

 

Időpont: 2018. szeptember 19. (szerda) 16.30 – 19.00 óra

A tavaly nyáron selejtezett, de nosztalgiacélra megtartott jármű sok megyei utas kedvence volt az elmúlt közel 20 évben. Az autóbusszal most bárki díjmentesen körbejárhatja Győrt.

Útvonal:

Indulás az „Eszperantó út, autóbusz-állomás” megállóhelyről, kb. egy órás körutazás a város külsőbb részein elhelyezkedő nevezetességek (Olimpiai Sportpark, Széchenyi István Egyetem, AUDI gyár, Ipari Park stb.) érintésével, majd visszaérkezés az autóbusz-állomásra. Az autóbusz útközben fel- és leszállás céljából nem áll meg.

Menetrend:

Indulás „Eszperantó út, autóbusz-állomás” megállóhelyről 16.30 és 18.00 órakor

A buszozás élményét a „Gyere Győrbe” idegenvezetője teszi még teljesebbé a látottakkal kapcsolatos érdekes információkkal, történetekkel!

Regisztrációs lehetőség:

A programon regisztráció nélkül is részt lehet venni (az autóbusz ülőhely-kapacitásának erejéig), azonban a biztos részvételi lehetőség érdekében lehetővé tesszük mindkét körre 40-40 db ülőhely előzetes lefoglalásának lehetőségét. Ehhez legkésőbb 2018. szeptember 19-én (szerdán) 12.00 óráig kérünk emailt küldeni a Winkler.Agoston (kukac) enykk.hu email-címre, a résztvevők nevével, amit legkésőbb aznap 14.00 óráig visszaigazolunk. A regisztrált résztvevők legkésőbb az indulás előtt 10 perccel tudnak biztosan felszállni (ülésrend érkezési sorrendben), ezt követően valamennyi érdeklődő felszállhat a buszra és elfoglalhatja a megmaradt ülőhelyeket. Álló utasokat az autóbusz nem szállít!

Az előre foglalható garantált helyek beteltek, köszönjük a kiemelkedő érdeklődést!

 

Amennyiben az autóbusz esetlegesen   nem lenne üzemképes a program időpontjában, akkor más, különleges járművel   tartjuk meg a programot.

 

„Utazás a faros busszal”: újra jár az Ikarus 55-ös nosztalgiajárat

 

Ikarus 55 típusúnosztalgiajárművünkkel is indítunk díjmentesen igénybe vehető nosztalgiajáratokat, ebben az évben a Belváros és Bácsa között. Az autóbuszra a „Városháza”, a „Széchenyi István Egyetem”, a Körtöltés utca (AUDI-iskola)”, a „Sövény utca, iskola”, a „Vámosi utca” és a „Bácsa, Ergényi lakótelep, Telek utca” megállóhelyeken lehet fel- illetve leszállni. A viszonylag sok megállás miatt ezen a programon előzetes regisztrációs lehetőség nincs, a felszállás és a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Időpont: 2018. szeptember 20. (csütörtök) 16.30 – 18.40 óra

Az autóbusz tervezett menetrendje az alábbi:

(A forgalom függvényében a változás jogát fenntartjuk!)

Megállóhely

1.   járat

2.   járat

Városháza (indulás)

16.30

17.45

Széchenyi   István Egyetem

16.35

17.50

Körtöltés   utca (AUDI-iskola)

16.40

17.55

Sövény   utca, iskola

16.45

18.00

Vámosi   utca

16.50

18.05

Bácsa, Ergényi   lakótelep, Telek utca (érkezés)

16.52

18.07

Bácsa, Ergényi   lakótelep, Telek utca (indulás)

17.00

18.15

Vámosi   utca

17.02

18.17

Sövény   utca, iskola

17.07

18.22

Körtöltés   utca (AUDI-iskola)

17.12

18.27

Széchenyi   István Egyetem

17.17

18.32

Városháza (érkezés)

17.25

18.40

 

„A kulisszák mögött”: teleplátogatás az ÉNYKK Zrt. Buda utcai telephelyén – nosztalgiabusszal!

 

 

A Buda utcai műszaki bázis megtekintése előre regisztrált érdeklődők számára

Időpont: 2018. szeptember 21. (péntek) 16.30 – 19.00 óra

Az igények felmérése céljából kérjük, az érdeklődők a Winkler.Agoston (kukac) enykk.hu email-címen, 2018. szeptember 18-ig jelezzék részvételi szándékukat elérhetőségükkel ellátva, továbbá megjelölve azt az időszakot, amikor részt kívánnak venni a teleplátogatáson (a látogatás ideje kb. 60 perc). A részvétel feltétele az előzetes regisztráció! A jelentkezésekről néhány napon belül visszaigazolást küldünk, a turnusok pontos időpontjáról pedig legkésőbb 2018. szeptember 20-ig adunk tájékoztatást a jelentkezéskor megadott elérhetőségen. A teleplátogatás résztvevőit várhatóan a korábbi évekhez hasonlóan, Ikarus 55 típusú („faros”) nosztalgia-autóbuszunkkal szállítjuk a városközpontból a Buda utcai telephelyre, illetve vissza.

 

„Vigye haza kedvenc régi busztábláját vagy menetrendjét!”: Volán-relikviák vására

 

A korábbi évek elsősorban Győrhöz kapcsolódó kínálatát idén az ÉNYKK Zrt. területén fekvő más városokból származó különlegességekkel egészítjük ki, többek között számos soproni helyi viszonylatjelző táblával. Továbbá annak, aki tavaly nem tudott kedve szerinti győri busztáblát vásárolni, idén érdemes újra próbálkoznia, mivel a hiányzó végállomás- és vonalszám-matricák az eredetivel megegyező kivitelben újragyártásra kerültek, így (a készlet erejéig) tetszőleges tábla összeállítható.

Az örök kedvencnek számító busztáblák mellett régi volános ruhadarabok is új gazdára találhatnak, sok más egyéb érdekesség mellett.

Időpont: 2018. szeptember 22 (szombat) 10.00 – 17.00 óra

Helyszín: „Megyeháza tér”

 

„Próbálja ki a közösségi közlekedést!”: jegy nélküli utazási lehetőség Győr helyi autóbuszjáratain az Autómentes Napon

 

 

Időpont: 2018. szeptember 22. (szombat) üzemkezdettől üzemzárásig

Menetjegyváltás nélküli utazási lehetőség egy napig Győr valamennyi helyi autóbuszjáratán.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt és jó szórakozást kívánunk az Európai Mobilitási Hét rendezvényeihez!

A *-gal jelölt mezõk kitöltése kötelezõ!