KORSZERŰBB LETT A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS KESZTHELYEN, A ZALAKAROSI KISTÉRSÉGBEN ÉS NAGYKANIZSÁN

 

2015 | 04 | 29.  

ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.

H-9700 Szombathely, Körmendi út 92. I enykk@enykk.hu I www.enykk.hu

 

 

 

 

Sajtóközlemény             

 

Korszerűbb lett a közösségi közlekedés Keszthelyen, a zalakarosi kistérségben és Nagykanizsán

 

A kormány és az Európai Unió támogatásának köszönhetően jelentősen fejlődött Keszthely, a zalakarosi kistérség és Nagykanizsa közösségi közlekedése, így ma már a XXI. század elvárásainak megfelelő, korszerűbb körülmények között és korszerűbb szolgáltatásokkal várja az utasokat.

 

A projekt keretében mintegy 115 helyszínen valósult meg fejlesztés a zalakarosi kistérség 19 településén, Keszthely város területén és Nagykanizsán. A projekt 95 %-os támogatási intenzitással, 654 264 480 Ft támogatásban részesült. A megvalósult projekt kedvezményezettje a Zalakaros Kistérség Többcélú Társulása, a konzorcium tagjai az ÉNYKK Zrt., a MÁV Zrt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.és a MÁV-Start Zrt. voltak.

Zalakaroson felújításra került a buszpályaudvar, a zalakarosi kistérség településein mintegy 46 autóbuszöböl és forduló került felújításra/kiépítésre, valamint 34 buszváró épült. A megállókban Braille táblák kerültek kihelyezésre.

Fejlesztésre került a forgalomirányítási központ az autóbusz-közlekedést érintően Keszthelyen, Nagykanizsán és Zalakaroson. Keszthelyen a vasútállomást és az autóbusz-közlekedést érintően az utas tájékoztatás korszerűsítése történt meg. A projekt keretében az utas tájékoztató és forgalomirányító eszközök beszerzése a közbeszerzés lefolytatása után a Pontos Idő Kft. kivitelezése keretében valósult meg nettó 96.000.000 Ft értékben, amelyhez 81.757.000 Ft vissza nem térítendő támogatás kapcsolódott. A műholdas helyzet-meghatározáson alapuló GPS-rendszer az adott jármű pillanatnyi helyzete alapján vezérli az utas tájékoztató rendszert. A Zalakarosi kistérség, valamint Keszthely és Nagykanizsa helyközi autóbuszjáratai GPS rendszerrel lettek felszerelve, melyekkel az indulás és érkezés pontos időpontja jelezhető a várókban elhelyezett dinamikus tájékoztatási felületeken. A fejlesztés összesen 133 db járatot érintett.

A busz- és vasúti menetrendek összehangolására is sor került, melyeket az ÉNYKK Zrt. és a MÁV Zrt. együttműködésével végeztek el. A Zalakarosi kistérségben Zalamerenye zsáktelepülésnek számít, ami azt jelenti, hogy a településtől tovább út vagy vasút nem vezet, tehát nincs sem átmenő, sem más irányba egyéb forgalma. Az ÉNYKK Zrt. Zalamerenye település esetében egy járatnál bevezette az igény alapú tömegközlekedés működtetését. Ez azt jelenti, hogy a keszthelyi szolgálatnál a lakosok telefonon jelezhetik utazási igényüket. Az adott, GPS-szel felszerelt járat csak leszálló utas esetében érinti a települést, egyéb esetben csak akkor, ha felszálló utas jelzi az előbbi módon az utazási igényét. A GPS alapján a diszpécser számára ismert a járat tartózkodási helye.

Keszthelyen intermodális csomópontfejlesztés keretében az autóbusz-állomás került átépítésre, valamint 11 autóbuszöböl került felújításra, illetve 9 db fedett váróhelyiség épült. A közbeszerzési eljárás keretében kiválasztásra került kivitelező a Horváth-Ép Kft. volt. A beruházás összege 149.790.000 Ft, ebből az ÉNYKK Zrt. része 146.873.000 Ft, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. része pedig 2.917.000 Ft. Ez 5 %-os önrész mellett 142.300.500 Ft támogatással valósult meg. A projekt keretében átépítésre és felújításra került a keszthelyi vasútállomás mellett elhelyezkedő autóbusz-állomás. A korábbi csupasz betonfelületet megtörve került elhelyezésre egy utasforgalmi létesítmény, amely magában foglalja az információszolgálat, utasváró és a kapcsolódó szociális létesítményeket, valamint egy intermediális szobát, amelyben az internetezőknek nyújtunk lehetőséget a várakozási idő hasznos eltöltésére. Az információ szolgálathoz az akadálymentesítés részeként induktív hurkos erősítés került kiépítésre, amely a siketek és nagyothallók számára a szóbeli információhoz való hozzáférés megkönnyítését jelenti. Az épületkomplexum mellett zöld terület létesítésével ivókút, és pihenő padok kerültek elhelyezésre. Az 5 db autóbusz indulóállás 6 m szélességben fedett esőváróval került megépítésre, amely az utasoknak nyújt védelmet az időjárás viszontagságai ellen, továbbá esztétikus látványával meghatározza az egész autóbusz-pályaudvar jellegét. Az intermodalitás szem előtt tartásával egy kerékpárkölcsönző is kiépítésre került, a tetőszerkezet lezárásaképpen, amely lehetőséget biztosít elsősorban idegenforgalmi idényben az egészséges közlekedés választására is. A buszállomás területén taxi-váróhely került elhelyezésre, továbbá gyalogjárda került megépítésre, amelyen keresztül a hajóállomás is elérhető, illetve közvetlen kapcsolódik a vasútállomás bejáratához. Természetesen az autóbusz-állomás akadálymentesítése is megtörtént, fogyatékkal élő embertársainkat segítve.

 

A *-gal jelölt mezõk kitöltése kötelezõ!